Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2019
Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2019
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"TOP100 - Best Wine Spain & Portugal" - Vinum
"94-97 point. Stærk vin, som næsten kan blæse alle små lam omkuld" - Houlberg
"94+ points. This has to be the finest Finca Terrerazo so far." - Robert Parker
”94 point. Hænger vildt godt sammen - særdeles velkomponeret" - Mad & Monopolet
"93 point. Bobal når den er bedst! "- Winewherever
"92 point. En af Spaniens absolut bedste vine på bobal" - Vinexpressen
Spaniens bedste rødvin i Decanter er tilbage med bravur i den fremragende nye årgang 2019. Hyldet af Robert Parker som den bedste Finca Terrerazo nogensinde med imponerende 94+ point. Og som bedste vin fra Spanien og Portugal på Vinums TOP100.
Sammen med Mustiguillo er vi gået på kompromis med indtjeningen og viser nu danskerne, at Valencias vildeste vin spiser kirsebær med de rigtig store drenge fra Ribera del Duero.
Mustiguillos topvin Finca Terrarazo er så forbløffende frugtlækker, komplekst krydret og mindblowing mineralsk, at det 800 meter høje og kalkholdige terroir, Finca Terrerazo, har fået sin helt egen appellation: Vino de Pago.
Smagenote
Allerede ved ophældningen skvulper Finca Terrerazo uigennemtrængelig mørk og fed rundt i glasset! Næsen åbner powerfuldt og vibrerende med spandevis af violer, kirsebær, mynte, blommer og blåbær, der får følge af våd kalk, tørrede urter, røgvarer, læder, mørkristet kaffe, chokolade og vanilje... På tungen fed og frugtkoncentreret med et enormt raffinement og en perfekt sitrende mineralsk friskhed. Modne noter af læder og svampe hiver den fadkrydrede marathonfinish op i så høje luftlag, at selv Ribera del Dueros ikoner må snappe efter vejret! Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Anmeldelser af Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2019
"Best wine from Spain & Portugal" - VINUM TOP100 (tidl. årg.)
"WAUW for en duft … mørk og fyldig, animalsk og landlig, men alligevel på en ren, kølig, mælket og frisk frugt. Der er både lidt mørke bær som brombær, sorte kirsebær og måske endda en smule enebær tilsat tør, engelsk lakrids, estragon, kakaopulver … og virker faktisk lidt slankere samt køligere i udtrykket end 2018’eren. Det gælder også smagsmæssigt, hvor der fra første fløjt kommer masser af vilde og mundudtørrende tanniner, godt med peber samt en frisk og stram syre. Samtidig er det også en fyldig, kraftig, spicy og endda stærk vin, som næsten kan blæse alle små lam omkuld. Det er både bulder og elegance på én gang … nogle vil blive skræmte, mens andre bare vil elske den tørre lussing og jeg tilhører sidste slags." (vurderet ved kr. 269,95)
"The 2019 Finca Terrerazo has similar parameters to the 2018 I tasted next to it: 14% alcohol, a slightly lower pH (3.542) and higher acidity (6.15 grams measured in tartaric acid). It also fermented in 3,500- and 5,000-liter oak vats with indigenous yeasts and a soft extraction, and it had an élevage in those containers of 18 months. There is a step up in precision here, quite noticeable when tasting it next to the 2018. It's subtle, elegant and insinuating. It was a very good vintage for this wine. In 2018, the vineyards suffered from hail, and the wine shows more clarity here, it's more transparent and pure, it has symmetry and very fine tannins. This has to be the finest Finca Terrerazo so far. 29,360 bottles produced. It was bottled in June 2021."
93/100 Guía Peñin
"Colour: bright cherry. Nose: fruit expression, red fruit, floral, spicy, mountain herbs, balsamic. Palate: tasty, fruitful, good acidity, spicy, firm tannins."
93/100 - WineWherever, Rasmus Christensen
"Bobal når den er bedst! Godt med krydrede, mørke vilde bær, der står omkranset af velduftende brændenælder. Den har en slank krop med en kraftfuld syre, ungdommelige tanniner og en mineralsk afslutning. Den er både kraftfuld og samtidig behersket, hvilket giver en seriøs vin med masser af friskhed. Den fungerer virkelig godt. " (vurderet ved kr. 269,95)
92/100 Vinexpressen, Rolf Madsen
"En af Spaniens absolut bedste vine på bobal-druen. Brombær, knust sort peber og lakridskonfekt i duft. Slagkraftig fætter mad masser af tørstof, koncentration og en gang modne tanniner, der strammer fint op omkring en velafstemt frugtsødme. 92" (vurderet ved kr. 269,95)
94-97/100 – Houlberg (årg. 2018)
"6 Thumbs Up. Slam ... tyk, mørk, fed væske med en dejlig animalsk og landlig slagside til at starte på. Vinen strutter nærmest af bondsk velvære i glasset, men afslører bag den dybe samt opulente næse, en nærmest klinisk, kølig, intens og frisk frugt, en vis elegance under bulderet og en mælket aroma med en smule baconfedt. Der er samtidig lakrids, estragon, peber samt en snas puddersukker aka brun farin. I munden er det også en sandt kraftværk ... og havde vinen været et automobilkøretøj, så havde det haft kraftig moment i en karosse, der både er sjov og elegant. Vinen har en saftig, kølig smag med mørk og kraftig frugt, krydrede og vilde tanniner, som virkelig forstår stille at tilpasse sig, men sammen med en frisk syre virkelig gør denne vin en stor, stor oplevelse ... og så på Bobal. Far er synligt imponeret." (vurderet ved en tilbudspris på kr. 269,95)
94/100 Guia Peñin (årg. 2018)
"COLOUR: Cherry. AROMA: complex, expressive, spicy chalk PALATE: full, long, persistent,balanced, tasty"
93/100 "UGENS VINHIT" Rolf Madsen, Vinexpressen (årg. 2018)
"Ugens vinhit er en sjældent god spanier fra vinhuset Mustiguillo. Druen er den spanske bobal, der giver renskurede, velstrukturerede og blodrige vine, når det er bedst – og det er Mustiguillo! Sammenlignes den med de store vine fra fra Rioja og Ribera del Duero – ja så er prisen jo nærmest latterlig lav! Spansk, når det er bedst! Voldsom dyb næse, hvor man finder indslag af brombær, brændte flintesten, lidt kærnemælk, stødt sort peber og et bagtæppe af lakrids. Blodrig og intens vampyrvin med en vidunderlig dybde, der flankeres af en saftig garvesyre, som griber tilpas fat om frugtsødmen. Jeg er i ekstase…. Ugens vinhit!" (vurderet ved en tilbudspris på kr. 269,00)
93/100 Ekstra Bladet (årg. 2018)
"Vin på bobal druen fra en af de få vino de pago ejendomme i Spanien. Krydret i udtrykket med varme noter i duft og smag. Medium koncentration, saftig og imødekommende med en fin dybde og en pæn lang krydret afslutning. Spændende vin."
93/100 Rasmus Christensen, Winewherever (årg. 2018)
"Sikke en Bobal! Parfumeret, kryderet, urtet og med fine vel integreret taninner og en energisk syre. De 800 højdemeter har uden tvivl gjort underværker på karakteren af denne vin."
Nyd den til lam, saftige steaks, barbeque, simremad, svamperetter, kraftige tapas og modne oste. Server ved 16-18°C
Vinen er fremstillet på 100% Bobal, som håndhøstes fra op til 75 år gamle, økologisk dyrkede og fritstående buskvine i El Terrerazo. Det kuperede og kalkholdige terroir ligger i 800 meters højde, hvor solen er ekstra intens og frugtfremmende, mens de kølige nætter giver druer og vin med frisk mineralsk balance i behold. Kunstvanding er bandlyst.
Hver enkelt lille parcel høstes og vinificeres separat. De afstilkede druer dobbeltsorteres, mens vinens terroirpræg understøttes spontangæring med markens og kælderens naturligt forekommende gærstammer. Vinen gærer på åbne trækar i 8-10 dage, mens manuelle ”punch downs” sørger for skånsomt udtræk af farve, frugt og tanniner fra drueskindet. Efter endt gæring lader Toni Sarrión drueskallerne udbløde i yderligere 10-12 dage for ekstra struktur og smagsdybde. 30% af vinen modner 14 måneder på 225 og 500 liter franske egetræsfade, mens de resterende 70% ligger på smagsneutrale og frugtbevarende fade i størrelsen 3500 til 5000 liter.
Om Mustiguillo
Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.
Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.