Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2021
Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2021
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"94 point. Det er ikke Bourgogne, men minder om det og det smager fantastisk!" - Mad & Monopolet
"93 point. UGENS BEDSTE VIN... nærmest lidt burgundisk i udtrykket. Spændende flot vin." - Din VinGuide
"93 point. Svær ikke at holde af..." - Houlberg
"93 point. Lidt af en spansk egnsret, og alligevel har den stilistisk noget taktfast og burgundisk over sig" - WineWherver
Jep, anmelderne elsker økologiske Finca Calvestra, der flere gange har været sammenlignet med stor hvid bourgogne.
Der er ikke noget at sige til, at den spanske kulthvidvin nærmest er udsolgt, så snart den rammer lageret. Hverken vi eller vores kunder har ganske enkelt aldrig smagt mage til prisen. Selv winemaker Toni Sarrión, manden bag Spaniens bedste rødvin i Decanter, må trodse sin beskedenhed og indrømme:
"Nok verdens bedste hvidvin på Merseguera-druen!"
DEN LOKALE DRUE & VERDENS BEDSTE RESTAURANT
Merseguera - øøh hvad? Stort set ingen udenfor Spanien kendte til druen, før Toni serverede den for Robert Parker... Kort efter blev Merseguera-hvidvinene skænket på verdens fineste Michelin-restauranter. Det var steder som El Bulli, Celler de Can Roca, The Dorcester og Fat Duck.
Mustiguillos mineralske og elegant fadkrydrede bourgognedræber kommer fra op til 100 år gamle, økologiske buskvine i 940 meter høj kalksten. Vi taler altså stor terroirvin - og et klokkeklart kup for alle fans af hvid bourgogne...!
Smagenote
Ved ophældningen sart gylden med friske grønne nuancer... Allerede i næsen mærker du topniveauet! Så elegant, komplekst og delikat med duft af kamilleblomst, saltet og karamelliseret grapefrugt, pære, stikkelsbær, hvid fersken, kalkstøv, grøn te, bivoks, menthol, hø, honning og crème brûlée… I munden lægger Finca Calvestra 2021 sig smooth og cremet på tungen, hvor vinens flotte volumen møder friske urter og pirrende mineralitet. Smagen læner sig ambitiøst op ad luksuriøs bourgogne og hvid bordeaux Cru Classé, mens distinkte mentol- og fennikelnoter peger i retningen af hvidvinens ophav i middelhavsregionen. Mundrensende mineralsk finish med uhyre smukt afstemt fadkryddei… Verdensklassevin! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2021
94/100 Mad & Monopolet
"Jeg var kæmpe fan af sidste årgang - faktisk blev jeg overrasket over både duft og smag, og mit gæt i en blindsmagning var hvid Bourgogne. Det er ikke Bourgogne, men minder om det og det smager fantastisk! Næsen er fyldt med et festfyrværkeri af frugt, som vælter op af glasset - citrus, friske pærer, melon, tørrede rosenblade, frugtte, vanilje og et lille hint af fennikel. I munden er den let syrlig, cremet og har en lækker næsten forførende frugtfylde. 1 stk 229,95/ BEDSTE PRIS v/ 6 fl. 139,95 "
93/100 Guía Proensa
93/100 "UGENS BEDSTE VIN" - Din VinGuide
"Lavet på druen Merseguera fra gamle stokke. Yderst velbalanceret og fydlig vin med licchi, fersken, citrus og blomsternoter. Er nærmest lidt burgundisk i udtrykket. Spændende flot vin."
93/100 Houlberg
"Det er egentlig ikke en fadpræget note ... har i stedet en kropslig aroma med måde havvand, pærer, vandmelon, fersken og samtidig noget grillet lemon. Man fornemmer omgående, at der er fylde og endda let olieret fedme, men byder samtidig på grønne oliven, lidt mynte, gule blomster, chai te og en lidt kalket note, som måske kunne lede tankerne hen på noget burgundisk. Smagen er ligeledes både kropslig og frisk ... har en virkelig blød gennemgående syre, mens frugten er lys eller hvid med pærer, lidt fersken og syltet lemon ... smører bare lidt munden blidt, men har også denne friske og kalkede mineralitet. Den er svær at placere, men samtidig også svær ikke at holde af. 93 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 229,95 kr., mens prisen er 199,95 kr. ved køb af 6 flasker."
93/100 WineWherver, Rasmus Christensen
"En sjælden varietal Mersegueravin, spontangæret og modnet i akaciafade. Lidt af en spansk egnsret, og alligevel har den stilistisk noget taktfast og burgundisk over sig. Høj kantet syre, frugtfylde, varme fra alkohol og taninner. Der er faktisk en del tanniner, der skaber friktion i
munden og efterlader en temperamentsfuld afslutning. En vin til alle der ønsker at udvide deres horisont, eller er på jagt efter noget specielt."
92/100 Robert Parker
"The 2021 Finca Calvestra fermented in 225- and 500-liter acacia barrels and matured with fine lees in those barrels and in stainless steel vats for 11 months. It has a similar level of alcohol, 13.5%, as the 2022 I tasted next to it but with a lower pH at 3.18 and with higher acidity. However, the wine had more influence from the élevage in wood and comes through as smoky and spicy and has the sensation of more volume in the palate. 24,800 bottles produced. It was bottled in July 2022."
……
Tidligere årgange:
96/100 Verema (årg. 2018)
95/100 Decanter (årg. 2015)
“Savoury spiced lemon and grapefruit nose, fragrant floral and herbal notes. Very fresh fruity palate, racy acidity, subtle light vanilla oak and vibrant persistence.”
94/100 Guìa Peñin (årg. 2012)
”Colour: bright straw;Aroma: ripe fruit, sweet spices, mineral;Flavour: fruity, fresh, complex, good acidity, long"
94/100 Mad & Monopolet (årg. 2020)
"Jeg smagte denne vin blindt og var meget forvirret over både land og drue - mit gæt var Bourgogne og Chardonnay fra øverste hylde, men nej - den er lavet på druen Merseguera fra Spanien. I næsen har den duft af citrus, pære, stikkelsbær, appelsinskal og ananas. I munden er den cremet, fyldig, har god mineralitet og god syre, som skaber en flot fuldendt vin.
93/100 Robert Parker (årg. 2019)
"The white 2019 Finca Calvestra was complex, unctuous and quite complete. It's round and powerful, ripe without excess (it has 13.5% alcohol) while keeping the freshness and balance and with good depth. It was produced with Merseguera grapes that deliver a wine that develops nicely in bottle, gains complexity and nuance. It has very good precision. This is showing superbly now. 12,876 bottles produced. It was bottled in November 2020."
93/100 Guia Vino ABC (årg. 2018)
93/100 Guia Intervinos (årg. 2018)
Nyd den til delikate retter med fisk og skaldyr, fjerkræ, sushi, lette tapas, salater og cremede oste. Server ved 10-12°C
Vinen er lavet på 100% Merseguera og har navn efter sit ophav på Mustiguillos økologisk dyrkede monopolmark Finca Calvestra i Requena. Her har winemaker Toni Sarrión valgt at pode skud af Merseguera på op til 100 år gamle buskvine af rødvinssorten Bobal, da marken med sin beliggenhed mere end 900 meter over Middelhavet egner sig fortrinligt til produktion af hvidvinsdruer... i allerhøjeste kvalitet! De gamle stokkes dybe rodnet og markens høje kalkindhold betyder, at planterne formår at modne sine druer helt uden hjælp fra kunstvanding, hvilket er udsædvanligt for området og stærkt fremmende for smagspotentialet. De lave gamle buskvine står side om side med oliventræer i Finca Calvestras smukke og kuperede terræn, hvor biodiversiteten er helt i top.
Druerne høstes i hånden og afstilkes ved sorteringsbordet. Frugten presses nænsomt, så kun den fineste og mest delikate druemost finder vej til spontangæringen på små 225 og 500 liters akaciafade. Efter endt gæring modner hvidvinen 9-11 måneder med de fine gærrester på 225 og 500 liters fade af acacietræ.
Restsukkerindhold: 1,5 gram pr. liter (tør)
Syreindhold: 6,2 gram pr. liter
Alkohol: 13,5 %
Om Mustiguillo
Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.
Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.