Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2019
Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2019
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"93 points. Complex, unctuous and quite complete... This is showing superbly now." - Robert Parker
- Vel nok verdens bedste hvidvin på Merseguera-druen…
Toni Sarrión fra Mustiguillo er overraskende klar i spyttet for så beskeden en vinmager. Men i glasset er der absolut heller intet at udvise beskedenhed over...
Kvaliteten er himmelråbende høj, og der skænkes ivrigt Finca Calvestra på spanske og britiske michelinrestauranter, mens sommelierer på stribe ved vertikalsmagninger dåner over vinens evne til at ældes med ynde. Mineralsk, kompleks og elegant som Chassagne Montrachet og stor hvid bordeaux...
Den økologisk certificede Merseguera-hvidvin har navn efter sit ophav på monopolmarken Finca Calvestra, der oprindeligt var beplantet med op til 100 år gamle buskvine af rødvinssorten Bobal.
Lidt efter lidt har Toni dog podet lavtydende højkvalitetskloner af Merseguera på de gamle Bobal-planter, for med sin kalkholdige jord og sine kølige luftlag 940 meter over havet er Finca Calvestra et hvidvinsterroir med indiskutabelt verdensklassepotentiale.
Smagenote
Krystalklar i glasset med citrongrønne nuancer.. Næsen er om muligt smukkere endnu med frisk og fascinerende duft af frysetørret kamilleblomst, saltet grapefrugt, pæresaft, friske stikkelsbær, hvid fersken, kalkstøv, grøn te, bivoks, mynte, hø, fennikelfrø og crème brûlée. I munden blød og cremet med pirrende urter, friskhed og mineralitet - eminent harmoni og balance! Der er klare mindelser til en elegant hvid bordeaux cru classé… men også distinkte mentol- og fennikelnoter, der peger i retningen af middelhavsregionen. Lang og delikat finish med grøn æblesyre og sublime salt-mineralske spidsfindigheder, der forårsager begyndende tåredannelse i øjenkrogen - og straks animerer til endnu en slurk… Vidundervin! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Mustiguillo Finca Calvestra 2019
"The white 2019 Finca Calvestra was complex, unctuous and quite complete. It's round and powerful, ripe without excess (it has 13.5% alcohol) while keeping the freshness and balance and with good depth. It was produced with Merseguera grapes that deliver a wine that develops nicely in bottle, gains complexity and nuance. It has very good precision. This is showing superbly now. 12,876 bottles produced. It was bottled in November 2020."
"Merseguera er en spansk drue, som primært findes ved østkysten i Spanien. Jeg må blank erkende, at jeg faktisk ikke kendte den overhovedet, derfor var det også spændende at anmelde denne vin. Den er dyrket økologisk, hvilket altid er et plus i min bog, der kommer heldigvis flere og flere økologiske producenter til. Vinen kommer fra en mark, hvor der tidligere har været 100 år gamle vinstokke på rødvinsdruen Bobal. Vinmageren har så podet disse med Merseguera og står nu med en ret unik hvidvin. Druen minder lidt om en blanding af Albarino og Verdejodruen, men er alligevel sin helt egen. I næsen har den citrus, modne æbler, vanilje og et helt diskret hint af lakrids, som muligvis stammer fra fadlagring. I munden er den frisk, let mineralsk og fyldt med sødme. Hvis du gerne vil servere noget for dine gæster, som de helt sikkert ikke har smagt før, så gå efter denne hvidvin."
"Flot og meget karakterfuld duft af stødt sort peber, knækkede grønne grene, gule blommer, strejf af støv og æble. Dejlig struktureret og rank i munden med masser af grønlige undermodne elementer, der afsluttes af en lille fenolisk tørhed og et strejf af havsalt. 91" (vurderet ved en tilbudspris på kr. 169,95)
-------
Forrige årgang:
96/100 Verema (årg. 2018)
93/100 Decanter (årg. 2018)
“Floral and fresh in style, with a delicate mineral edge. Organic.”
93/100 Guia Peñin (årg. 2018)
93/100 Guia Vino ABC (årg. 2018)
93/100 Guia Intervinos (årg. 2018)
92/100 Robert Parker (årg. 2018)
“The 2018 wine is more complete and has a little more of everything, especially freshness. It somehow felt more Burgundian, and the 2017 is more Mediterranean. All the barrels were used and acacia wood has subtler aromas, finer tannins and polish, and it stabilizes the wine nicely and is quite neutral when it comes to aromas.”
Nyd den til delikate retter med fisk og skaldyr, fjerkræ, sushi, lette tapas, salater og cremede oste. Server ved 10-12°C
Vinen er lavet på 100% Merseguera og har navn efter sit ophav på Mustiguillos økologisk dyrkede monopolmark Finca Calvestra i Requena. Her har winemaker Toni Sarrión valgt at pode skud af Merseguera på op til 100 år gamle buskvine af rødvinssorten Bobal, da marken med sin beliggenhed mere end 900 meter over Middelhavet egner sig fortrinligt til produktion af hvidvinsdruer... i allerhøjeste kvalitet! De gamle stokkes dybe rodnet og markens høje kalkindhold betyder, at planterne formår at modne sine druer helt uden hjælp fra kunstvanding, hvilket er udsædvanligt for området og stærkt fremmende for smagspotentialet. De lave gamle buskvine står side om side med oliventræer i Finca Calvestras smukke og kuperede terræn, hvor biodiversiteten er helt i top.
Druerne høstes i hånden og afstilkes ved sorteringsbordet. Frugten presses nænsomt, så kun den fineste og mest delikate druemost finder vej til de små 225 liter gæringstanke. Her spontangærer mosten med vinmarkens og kælderens egne gærstammer, inden hvidvinen modner 9-11 måneder imed de fine gærrester på 225 liter bordeauxfade af acacietræ.
Om Mustiguillo
Hvis Noma lavede vin i Spanien…
René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!
I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!
Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).
Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.
Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.
Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.
Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa).
Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!
I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine & Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.
I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.