GIODO La Quinta Toscana IGT 2023 Magnum
GIODO La Quinta Toscana IGT 2023 Magnum
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"95 point. Sikke da en aroma ... svært ikke at tro, at det er stor Brunello" – Houlberg (tidl. årg.)
"94+ points. There is so much pretty fruit in this wine, and you get the freshness of Sangiovese along with elegant, powdery tannins.” – Robert Parker (tidl. årg.)
“94 points. Already fascinating now but it will go further as it ages” – James Suckling (tidl. årg.)
”Expectations are running high…” – Wine Searcher om årgang 2023 i Toscana
Eksklusiv magnumflaske af GIODO "La Quinta" 2023!
Lige meget, hvor meget du gransker etiketten, så finder du ikke ’Brunello’ nogen steder skønt smagen emmer af 500-kroners Sangivese fra Montalcionos højborg. Hvad er hemmeligheden?
For det første er manden bag vinen Italiens måske mest veldekorerede vinmager med flere 100-points anmeldelser end vi kan holde styr på. For det andet, så er råmaterialet til GIODO ”La Quinta” i indiskutabel verdensklasse. Druerne høstes nemlig fra den selvsamme GIODO-mark, hvorfra Carlo laver sin ikoniske 100 points Brunello.
Carlo kunne godt (og ville sikkert gerne) lave flere GIODO-Brunello’er, men det officielle Brunello-konsortium sætter strenge grænser for, hvor mange flasker fra GIODO-marken, der må have Brunello på etiketten. Derfor bruger han en del af druerne fra samme mark til at lave GIODO La Quinta.
Derfor skal man ikke tænke det her som en 2. vin i klassisk forstand, men som en vin, der er helt sin egen. Med 12 måneders modning på franske egetræsfade og amphora skaber han så raffineret og elegant en Sangiovese, at man nærmest skulle tro, den havde burgundiske antræk. Men den Sangioveses klassiske urtenæse lader sig heldigvis ikke fornægte!
Siden Carlo Ferrini for snart 20 år siden blev blæst bagover af en ung Château Margaux 1990, har han været besat af at frembringe rødvine med samme svævende elegance. Og lige så snart du får vinen i glasset vil du forstå, hvorfor Robert Parker senest gav hele 94+ points La Quinta kan du smage verdensklassen folde sig ud på tungen.
Smagenote
GIODO ”La Quinta” 2023 åbner med et sandt Sangiovese-bombardement, af store og komplekse aromaer, at man hurtigt danner sig Brunello-associationer for sit indre… Op stiger der friskplukkede violer, pikante tranebær, vilde skovbær samt spandevis af røde og sorte kirsebær, som går over i elegante middelhavsurter, lakrids, kaffe, tobak, læder og skovbundsmineralitet. Intens på tungen med fornem finesse og fuld smæk på Sangioveses ungdommelige saftcharme. Den lange finish bygger flot på med kompleksitet, dybde og madvenlige tanniner, som vil gøre de fleste Brunello-vine misundelige. Prøv GIODO La Quinta og smag, hvorfor Parker og Suckling er tossede med denne vin. Drik nu eller gem +10 fra høståret.
Anmeldelser af GIODO La Quinta Toscana IGT 2023
4,1 Vivino (694 bedømmelser – gennemsnit over alle årgange. Set d. 31/1 2025)
Ratings fra tidl. årg.
95/100 Houlberg
"Sikke da en aroma ... svært ikke at tro, at det er stor Brunello, for duftmæssigt er der nøddder, læder, mahogni- og teaktræsolie, lidt umami våde skovbundsnoter, rå champignon ... fuck det er dragende, storslået og nærmest balsam for sjælen. Frugten er mest kirsebær, kirsebærsauce, jordbær og ribs, men fadene også bidrager med en smule mælkechokolade, vanilje og sød balsamico. Smagen er også vild lækker .... sådan frisk, tør, rund, cremet og har denne svævende, saftige, lette og syrlige frugt, der virker æterisk og smooth i munden ... frugten er rabarber, tranebær, syrlige kirsebær, mens taninnerne er stramme og så kommer der vermouth bitterhed, masser af syre og friskhed ... utrolig fint bid. 95 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 469,95 kr., mens prisen er 349,95 kr. ved køb af 6 flasker. Vinanmeldelse 6/7"
94+/100 Robert Parker
“This wine is a bit of a provocation because, although it could technically qualify as a Rosso di Montalcino, it aims much higher and wears its IGT Toscana appellation very proudly as a result. The Giodo 2022 La Quinta is all Sangiovese from eight-year-old vines planted in front of Carlo Ferrini's stone-clad winery. If anything, Ferrini tells me that his inspiration for this bottle is Chianti Classico more than Montalcino. The wine shows terrific volume (with aging in amphorae and oak) and lots of bright primary fruit with cherry, fresh cranberry, incense and spice. This area withstood the summer heat of 2022 because it is located on the eastern side of the appellation and is surrounded by cooling forests. There is so much pretty fruit in this wine, and you get the freshness of Sangiovese along with elegant, powdery tannins.”
94/100 James Suckling
“Lively red fruits of strawberries, red cherries, and violets followed by a mix of spices and fresh herbs. Medium-bodied, with fine and sophisticated tannins with delightful acidity. Elegant and artful wine with beautiful purity and complexity. Already fascinating now but it will go further as it ages. Try after 2027.”
93/100 Vinbladet
"Stor duft, kirsebær, kirsebærsten, mandler, fine nuancer fra fad. Fyldig smag, samtidig slank, herligt tannin-syrebid, lang eftersmag med friske kirsebær og fine nuancer fra fad. 93 | 469,95 – 349,95 v/6 fl Supervin
Anbefales til grillet oksekød, indmad, vildt, lam, italienske specialiteter, svampe og modne oste. Nyd vinen ved 16-18°C.
2023 Toscana IGT er fremstillet af 100% Sangiovese fra den bare 3 hektar store Giodo-mark i det centrale Montalcino. Marken skråner 10% mod sydøst, og har en jordbund af porøs og fossilholdig kalksten. Druerne dyrkes økologisk, og vinen fremstilles med skånsom ”hands off” winemaking – dvs. ingen tilsætning af gær og en kort macerationstid, uden ”pump-overs”. Modnet 12 måneder på franske egetræsfade og leramphora samt ca. 6 måneder på flaske før frigivelse.
Om GIODO
”Dette er min drøm.”, fortæller topønologen Carlo Ferrini om sit Giodo-projekt. Fra en lillebitte mark i det centrale Montalcino fremstiller Carlo to gigantiske Sangiovese-vine, hhv. Giodo Toscana Rosso IGT og Giodo Brunello di Montalcino. Vinene har opnået hhv. 97 og 100 pts. hos James Suckling.
Wine Spectator kalder Carlo Ferrini for ”one of Tuscany’s great winemakers”. Og det er vel ikke for meget sagt, når man bl.a. har skaffet 100 ”perfekte” Parker pts. til Casanova di Neri? Sideløbende med sin karriere som konsulterende ønolog købte Carlo Ferrini i 2002 sit eget stykke land, hvor han på lidt over 2 ha plantede 15 forskellige Sangiovese-kloner.
Marken blev døbt Giodo, en sammentrækning af Giovanna og Donatello (Carlos forældre). Fra dette kølige, solbeskinnede terroir har Ferrini med ubarmhjertig drueselektion som katalysator frembragt vine i verdensklasse - fra første årgang (2009) og frem til i dag. En streng grøn høst eliminerer ca. 40% af alle druer, for at de resterende 60% kan modne til perfektion. Første høstrunde helliges Brunello’en, mens de resterende druer får lov at hænge en uges tid ekstra, inden de høstes til Toscana IGT.