Domaine Caillot Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières 2018






Domaine Caillot Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières 2018
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“94 points. Superb ripe, tropical flavors on the seductive, refined finish.” - Wine Spectator (tidl. årg.)
"★★★★ Excellent Producer" - Robert Parker
“Les Folatières is a well-regarded premier cru vineyard in the Puligny-Montrachet appellation” – Wine-Searcher
Med sit perfekt beliggende terroir, “mid-slope” på linje med Grand Cru Montrachet og Chevalier-Montrachet, kan det næppe undre, når Les Folatières hyldes som en af de fineste marker i Puligny-Montrachet. Og priserne afspejler verdensklassen!
Du behøver dog ikke at betale 5.000 kroner hos Domaine Leflaive, eller det tidobbelte hos Leroy Domaine d'Auvenay, for at opleve storheden i Puligny Montrachet 1er Cru Folatières.
Som nevø til Pierre Morey, der i 20 år var kældermester for verdensberømte Domaine Leflaive, har Michel Caillot lært fra den bedste.
Domaine Caillot har ingen hjemmeside. Intet marketingsbudget. Eneste fokus er kvalitet og atter kvalitet. Vinene anmeldes utroligt sjældent... men når der sker, spærrer alle bourgognefans øjnene op!
Fremstillingen er også unik. Michel Caillot skaber sin Folatières på druer fra 45 år gamle vinstokke og frigiver den først efter 6 års modning! I dette tilfælde ligger vinen 2 år på egetræsfade, 25 % nye, samt 2 år på tank og 2 år på flaske før frigivelsen.
Ved nænsomt af rotere fadene fuldender Michel sin mineralske Puligny med smørlækker fylde og toastet kompleksitet… Vi er tildelt søøel 30 flasker!
Smagenote
Domaine Caillot Puligny Montrachet 1er Cru Folatières 2018 fylder elegant gylden og smukt vibrerende i glasset… Næsen er dirrende mineralsk med våde sten, flint og saltet grapefrugt, der giver plads til honning, smør, fersken, mandarin og ananas samt komplekse noter af smør, toast, røg og ristede hasselnødder fra fadlagringen… I munden er hvidvinen smooth med cremet silketekstur, Puligny-Montrachets intense, raffinerede, mineralske profil danser over tungen! Power og finesse. Frisk mineralitet, let smørfedme og nøddekrydret komplesitet. Det her er hvid bourgogne i den absolutte verdensklasse… Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Anmeldelser af Domaine Caillot Puligny Montrachet 1er Cru Folatières 2018
Tidligere årgang:
94/100 Wine Spectator
“Lovely, medium-bodied and fairly crisp, showing cream, lemon and toasty oak, with superb ripe, tropical flavors on the seductive, refined finish.”
Nyd den til stegt fisk og skaldyr, fjerkræ og lyst kød, sushi, cremede svamperetter samt nøddeagtige oste. Server ved 10-13°C
Vinen er fremstillet på 100% Chardonnay. Michel Caillot selekterer druerne fra 45 år gamle vinstokke på kalkstensholdige 1er Cru La Folatières, der ligger ”mid slope” på linje med med Grand Cru Montrachet og Chevalier-Montrachet. Grundet Caillots 13-15°C kølige kælder varer gæringen meget længere end normalt, helt ind til april efter høsten. Michel lader sin luksuriøse bourgogne modne 24 måneder på egetræsfade, heraf 25 % helt nye. I stedet for at lave traditionel omrøring af gærresterne, lader Michel i stedet fadene rotere. På denne måde undgår han risikoen for oxidering af vinen (noter som tidligere har været en udfordring i hvid Bourgogne). Herefter omstikkes vinen til yderligere modning i 2 år på ståltank samt i 2 år på flaske før frigivelsen.
Om Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot fra Meursault blev etableret i 1961 af Roger Caillot, far til den nuværende ejer, Michel Caillot. Michel begyndte at arbejde ved sin fars side allerede i slutningen af 1980’erne, inden han midt i 1990’erne overtog det fulde ansvar for vinproduktionen.
I 1999 fik Michel sit første store hædersbevis, da selveste Wine Spectator belønnede hans Meursault La Barre Dessus med 96 point og hans Batard-Montrachet med endnu mere ”umulige” 99 point.
Michel sender ellers ikke sine vine til anmeldelse. Han har heller ingen hjemmeside. Kvaliteten af hans vine, og efterspørgslen på dem, tillader ham at blæse moderne marketing en lang march.
I dag råder Michel over 13 hektar vinstokke – med hovedfokus på hvidvinene fra Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet og Santenay.
Alle marker dyrkes økologisk, dog uden certificering. Grøn høst og streng drueselektion bringer høstudbyttet helt ned omkring 25 hektoliter pr. hektar - så kun perfekt modne og smagsintense Chardonnay-druer finder vej til de færdige vine. Spontangæring af hele drueklaser sker med terroirets egen gær.
I vineriet opererer Michel med tre etager, så druer, most og vin med tyngdekraften kan flyttes skånsomt rundt - helt uden brug af pumper. Kalkstenskælderen i Meursault er meget kold! De lave temperaturer trækker gæringen ud og giver en mindre forceret udvikling af langt mere delikate aromaer. Smagen forfines yderligere ved den 2 år lange og kølige kældermodning, der tålmodigt afventer fuldbyrdelsen af den malolaktiske gæring. Vinene holdes længst muligt på de fine gærrester og omstikkes kun én gang før aftapningen. Ingen filtrering.
Resultatet er vidunderligt balancerede hvidvine med cremet tektur, fin mineralitet og nøje afstemt fadkrydderi. Domaine Caillot er en af de bedste adresser i Meursault. Som et kuriosum kan det nævnes, at Michels onkel, Pierre Morey, i 20 år var kældermester for berømte Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.