Domaine Caillot Meursault Clos du Cromin 2016
Domaine Caillot Meursault Clos du Cromin 2016
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”94 points. Sublimely focused, intense, crisp…” – Wine Spectator (årg. 1996)
Michel Caillot laver Meursault i kultklassen. Som nevø af Pierre Morey, der i 20 år var kældermester for Domaine Leflaive, har han lært af fagets mester.
Michels magiske Meursault-vine støvsuges af sommelierer på verdens toprestauranter og anmeldes nærmest aldrig… Ovennævnte rating fra Wine Spectator er på papiret forældet, men giver alligevel et skarpt fingerpeg om topkvaliteten…
Enkeltmarken Clos de Cromin i det nordlige Meursault er kendt for for at frembringe Meursault med en stor rigdom og fylde, der balanceres til perfektion af Caillots friske og mineralske husstil.
Det burgundiske navn “Cro” giver ligesom de omkransende kalkstensmure et fingerpeg om, at dette unikke terroir førhen fungerende som et kalkstensbrud.
En anden nøgle til det exceptionelle niveau er Michels dybe og meget kolde Meursault-kælder. Kulden trækker nemlig gæringen og modningen i langdrag, hvorved vinen udvikler sin helt unikke mineralitet og nuancerigdom.
Det siger vist alt om niveauet, at Michels ”almindelige” Meursault serveres på New Yorks 3-stjernede Michelin-restaurant, Le Bernardin, hvor kun det bedste er godt nok, og hvor du betaler over 200 kroner - pr. glas!
Smagenote
Ved ophældningen glimter Clos du Cromin elegant gylden i glasset… Næsen lover Meursault i mineralsk verdensklasse med intens, toplækker og hyper-nuanceret duft af rygende flintesten, honning, jasmin, saltet citrus, pære, mandarin, våde sten, kvæde, smør, brioche, nødder, ananas og crème brûlée… I munden fed og forrygende smørblød med Caillots klassiske mineralitet som et uimodståeligt friskt og livligt modspil. Vi taler altså power, finesse og nuancerigdom fra øverste burgundisk hylde. Hele herligheden kulminerer i et perfekt mundrensende klimaks, hvor den fede Meursault dirrer og vibrerer med en mineralsk magi og nerve, der ikke efterlader et eneste øje tørt… Fremragende! Drik nu, eller gem +20 år fra høståret.
Anmeldelser af Domaine Caillot Meursault Clos du Cromin
94/100 Wine Spectator (årg. 1996)
”A bit earthy yet polished, this displays minerally raciness and shows green apple, pear and lemon in a sublimely focused, intense, crisp package. The long finish is unhindered by heavyhanded oak.”
Nyd den til stegt fisk og skaldyr, fjerkræ og lyst kød, cremede svamperetter samt oste i den nøddeagtige såsom Comté, Gruyère eller Vesterhavsost. Server ved 10-13°C
Vinen er fremstillet på 100 % Chardonnay fra enkeltmarken Clos de Cromin i det nordlige Meursault. Det burgundiske navn “Cro” giver ligesom de omkransende kalkstensmure et fingerpeg om, at dette unikke terroir førhen fungerende som et kalkstensbrud.
Den delikate most af de håndplukkede hele klaser spontangærer med terroirets egen gær. Grundet Caillots ekstra kølige kælder varer gæringen meget længere end normalt, helt ind til april efter høsten. Og da den malokatiske gæring før er afsluttet i løbet af sommeren året efter, så frigives vinen først efter 18 måneder lang modning på 228 liters burgundiske egetræsfade, heraf ca. 20% helt nye. Aftappet uden filtrering.
Om Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot fra Meursault blev etableret i 1961 af Roger Caillot, far til den nuværende ejer, Michel Caillot. Michel begyndte at arbejde ved sin fars side allerede i slutningen af 1980’erne, inden han midt i 1990’erne overtog det fulde ansvar for vinproduktionen.
I 1999 fik Michel sit første store hædersbevis, da selveste Wine Spectator belønnede hans Meursault La Barre Dessus med 96 point og hans Batard-Montrachet med endnu mere ”umulige” 99 point.
Michel sender ellers ikke sine vine til anmeldelse. Han har heller ingen hjemmeside. Kvaliteten af hans vine, og efterspørgslen på dem, tillader ham at blæse moderne marketing en lang march.
I dag råder Michel over 13 hektar vinstokke – med hovedfokus på hvidvinene fra Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet og Santenay.
Alle marker dyrkes økologisk, dog uden certificering. Grøn høst og streng drueselektion bringer høstudbyttet helt ned omkring 25 hektoliter pr. hektar - så kun perfekt modne og smagsintense Chardonnay-druer finder vej til de færdige vine. Spontangæring af hele drueklaser sker med terroirets egen gær.
I vineriet opererer Michel med tre etager, så druer, most og vin med tyngdekraften kan flyttes skånsomt rundt - helt uden brug af pumper. Kalkstenskælderen i Meursault er meget kold! De lave temperaturer trækker gæringen ud og giver en mindre forceret udvikling af langt mere delikate aromaer. Smagen forfines yderligere ved den 2 år lange og kølige kældermodning, der tålmodigt afventer fuldbyrdelsen af den malolaktiske gæring. Vinene holdes længst muligt på de fine gærrester og omstikkes kun én gang før aftapningen. Ingen filtrering.
Resultatet er vidunderligt balancerede hvidvine med cremet tektur, fin mineralitet og nøje afstemt fadkrydderi. Domaine Caillot er en af de bedste adresser i Meursault. Som et kuriosum kan det nævnes, at Michels onkel, Pierre Morey, i 20 år var kældermester for berømte Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.