Dom Perignon Brut Champagne 2013
Dom Perignon Brut Champagne 2013
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”98 points. A driven and serious DP… So sleek and sophisticated”. - James Suckling
“95+ points. Crisp stone fruit, tangerine oil, buttered toast, pear, almonds and clear honey.. A lovely wine” – Robert Parker
“18,5 points. Seamless texture and already very agreeable.” – Jancis Robinson
Kalder alle Champagne-fans - Dom Perignon Vintage 2013 er endelig blevet frigivet efter snart 10 års kældermodning.
Og det er en Dom P i topform, der er sluppet løs. James Suckling giver således gigantiske 98 points og topper den forrige årgang 2012, der ellers var udråbt som den allerstørste i dette årtusinde sammen med 2008.
Årgang 2013 blev et gensyn med de senthøstede årgange, hvor en udfordrende vækstsæson blev rundet af med masser af solskin, der sørgede for at modne druerne perfekt.
Faktisk endte årgangen med at blive så god, så Robert Parker næsten sætter den på niveau med årgang 2012… Glæd dig!
OBS – vi har meget få kasser på lager!
Anmeldelser af Dom Perignon Brut Champagne 2013
98/100 James Suckling
“A driven and serious DP with aromas of chalk, biscuits, apricot stones and lemons. Some spice and dried flowers, too. So sleek and sophisticated. Elegant. Yet, it’s long and powerful, with a sharp minerality. Tight and precise. Reminds me of bottles from the 1980s, such as 1988. It really takes off. Disgorged October 2021. Drinkable on release in January 2023, but better in a couple of years. A DP for the cellar.”
97/100 Houlberg
"Man skulle måske ikke forvente, at den ville have samme niveau som 2012’eren, men det har den … næsten i hvert fald. Det er ikke helt så bred og faddomineret , men har en aromatisk, dejlig duft med bedre balance, hvor man først ligger mærke til denne ret luftige, kalk- eller kridtagtige lethed, der så suppleres af ristede hasselnøder, mandler, en smørfed frugt af Pære Belle Helene, blommer, abrikos og svag ananas. Der kommer også lakridskonfekt, vanilje, røg, friskbagt franske croissanter, tørre krydderier, mynte, kardemomme og ristede noter med toast, butterdej og walesboller med flødeskum. Smagen er fabelagtig, saftig og læskende med et kysselækkert blødt brus, slank, fin, flot og balanceret på tungen. Boblerne er blide og de fader også hurtigt ud og fremhæver frugten med pærer, gule æbler, lemon bitterhed og nogle grillede citroner. Den har en mere feminin, let, kalket og smuk smag, selvom dybden måske ikke er helt så stor som i 2012’eren. Her er det nok mere den anonyme, usynlige, effektive og tætte snigmorder, der opererer i det skjulte, men får jobbet gjort med præcision og lethed. 97 point. Forhandles flere steder, bl.a. af Supervin, hvor en flaske koster 1.750 kr."
96/100 Wine Spectator
“Vivid acidity and a chalky underpinning make a crystalline frame for finely detailed notes of ripe melon, mandarin orange, toasted brioche and candied ginger in this harmonious Champagne, which is expressive and expansive on the palate, but with a sense of finesse and restraint. Long and creamy on the mineral-laced finish.”
95+/100 Robert Parker
” Disgorged in October last year, the 2013 Dom Pérignon is a lovely wine, defined by the long, cool growing season. Offering up aromas of crisp stone fruit, tangerine oil, buttered toast, pear, almonds and clear honey, it's medium to full-bodied, ample and seamless, with bright acids and a pillowy, enveloping profile, concluding with a long, saline finish. Vincent Chaperon recalls that shatter at fruit set moderated yields and that a drying east wind in the weeks before harvest helped to maintain the good sanitation necessary to wait to pick at full maturity.”
18,5/20 Jancis Robinson
“Intense, lightly spicy nose and then on the palate very smooth-textured, gentle and lifted, with light bitterness on the finish – grapefruit peel? Some lightly vegetal notes and very long. Seamless texture and already very agreeable.
Om Dom Perignon
Champagnekongen over dem alle…
Navnet Dom Perignon får stjernerne frem i øjnene hos mange champagneentusiaster og er et af de mest efterspurgte brands i verden. Det ikoniske og antikke flaskedesign gør Dom P. nem at kende… Den legendariske 100-points luksuschampagne (årg. 2008) er en vin med årelangt gemmepotentiale, ofte citruspræget og reduktiv i sin spæde ungdom, inden den for alvor åbner sig med en blændende smagskompleksitet med alderen.
Munken Dom Pierre Perignon er navnefaderen til det populære brand. Han levede i det 17. århundrede i Hautvillers, hvor han eksperimenterede meget i kælderen for at skabe den bedste vin i verden i troen på, at hårdt arbejde bragte mennesket tættere på Gud. Selv om han næppe kan tage æren for opfindelsen af champagne, gjorde han under sit virke nogle vigtige opdagelser af stor betydning for champagneproduktion i dag – bla. blandingen af blå og grønne druer for at øge kvaliteten i den endelige vin.
I 1927 overtog Moët & Chandon rettighederne til navnet Dom Perignon fra huset Mercier i forbindelse med, at France-Durand Mercier blev gift med Paul Chandon-Moët. Senere fik man en idé. Den gik ud på at hælde den fantastiske årgang 1921 på den karakteristiske Dom Perignon-flaske, en kopi fra 1700-tallet. Dermed var topcuvéen Dom P. skabt, som blev lanceret i 1936 under den store økonomiske krise. Idéen viste sig at være klog, og senere udviklede Dom P. sig til at blive et af verdens mest eftertragtede champagnebrands.
Forskellige kældermestre har stået bag fremstillingen af vintagechampagnen omgivet af den eksklusive aura. Richard Geoffroy kom til som kældermester i 1990, men han gav i 2008 arven videre til Vincent Chaperon, en tæt samarbejdspartner igennem 13 år og derfor intet nyt ansigt hos Dom P.
Druerne til prestigechampagnen høstes fra forskellige Grand Cru’er i Champagne, til tider op til 30-60 forskellige vine, og man har adgang til hele 16 Grand Cru’er i det verdensberømte distrikt. Blandingsforholdet er ca. 60 procent Pinot Noir og 40 % Chardonnay, men det hænder, at det justeres lidt på druesammensætningen alt efter årgangen, men altid med højest mulig kvalitet for øje.
En klassisk Dom Perignon champagne ligger som minimum syv år på gærresterne, men siden 2000 er der blev fremstillet en serie af sent degorgerede vine (tidl. Oenothèque) kaldet Plénitude, fordi Geoffroy mener, at champagne udvikler sig i plateauer frem for kontinuerligt. P2 frigives ti år senere end den almindelige Dom P. mens P3 først frigives i 35-40 års alderen i meget begrænset oplag, hvorfor priserne er tilsvarende højere på disse ekstraordinære udgaver af den klassiske champagne.
Kvaliteten er høj over hele linjen, og derfor høster den legendariske Dom Perignon champagne 97+ point årgang efter årgang. Mange celebre personligheder som Orson Welles, Marlene Dietrich og danske Helena Christensen har gennem historien nydt den eksklusive champagne med det udødelige ry.