Alvear Pedro Ximenez Solera 1830 37,5 cl (halvflaske)
Alvear Pedro Ximenez Solera 1830 37,5 cl (halvflaske)
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”100 points. Flavourful, creamy, complex, great length” – Guía Peñin
“99 points. An experience of peace in zero gravity. In other words, it makes you float” – Club Oenologique
“98 points. Black, inky, and massively concentrated and rich” – Jeb Dunnuck
“98 points. Powerful, complex, explosive…” – Guía Repsol
“97 points. The oldest and most concentrated sweet wine from Alvear” – Robert Parker
“97 points. Incredibly multifaceted and intense … an elixir.” - Falstaff
”19 out of 20 points. Concentrated to the highest levels I have ever tasted … You could spread it on toast.” – Jancis Robinson
”4,4 stjerner. Blandt top 1% af alle vine i verden” - Vivino
Verdenshistoriens mest uigennemtrængeligt mørke og ultimativt koncentrerede dessertvin… Hvor hulen starter man historien om ældgamle og ikoniske Alvear Pedro Ximenez Solera 1830?
Vinen der som en af meget få har perfekte maksimale 100 point hos Guía Peñin.
Vinen der får El Bullis ex-sommelier til at svæve fredfyldt i vægtløs tilstand.
Vinen hvis intensitet overgår alt, Jancis Robinson nogensinde har oplevet (”You could spread it on toast.”).
Det er ikke mindst grundet denne uforglemmelige smagsbombe, at Bodegas Alvear hyldes som et af Spaniens bedste vinhuse, når det kommer til de søde specialiteter på den berømte drue, Pedro Ximénez.
De ældste komponenter af Alvears spektakulære flagskib stammer helt tilbage fra år 1830, sytten år før åbningen af Danmarks første jernbane! De ældgamle dråber er sidenhen blandet med senere årgange efter Solera-systemet.
I dag genopfyldes kun, hvad der tabes ved fordampning, og der sker kun meget få og yderst selektive aftapninger. Derfor har det færdige blend i gennemsnit hvilet over 100 år på amerikanske egetræsfade.
Skal du have en once-in-a-lifetime "oplever" til den søde tand? Vi er tildelt sølle seks (!!!!!!) 37,5 cl. halvflasker...
Smagenote
Tykflydende og uigennemtrængelig mørk som Marianergraven med et magohnifarvet skær nær glassets kant… I næsen ubeskriveligt rig og intens med eksplosiv aromatisk duft af kakao, kaffelikør, cigarkasse, dadler, svesker figner, medicinsk urteekstrakt, kokos, nougat, engelsk lakrids, tjære og rosiner… WAUW! På tungen struktureret, fortættet fed, silkeblød, kompleks. Smagen er out-of-this-world med en ufattelig power og sødme, der på magisk vis forbliver elegant og balanceret i den uendelige eftersmag... Du milde for en uforglemmlig eliksir. Drik nu, eller gem i generationer!
Anmeldelser af Alvear Pedro Ximenez Solera 1830
100/100 Guìa Peñin
“Colour: dark mahogany. Aroma: aromatic coffee, caramel, powerful, balanced. Palate: flavourful, creamy, complex, great length, long.”
99/100 Club Oenologique
“THE SPANISH WINES THAT BEST TELL THE STORY OF EL BULLI: Chosen by Eloi Sanchez, who was renowned for his elegance and savoir faire during his time as sommelier at El Bulli, between 1997 and 2001. Today, he conducts high-level gastronomic events. For Sanchez, this wine is ‘an experience of peace in zero gravity. In other words, it makes you float.’ It’s a wine that offers the highest levels of concentration as it comes from a very old solera started in 1830. It has an almost-impenetrable dark mahogany colour and maximum aromatic concentration, with hints of figs, incense, coffee and bitter herbs. Extremely viscous and syrupy in the mouth (500gr/l of residual sugar) and with a delicacy that is reminiscent of roasted coffee. Integrated alcohol. As thick as it is irresistible.”
98/100 Jeb Dunnuck
“Almost off the charts, the NV Pedro Ximénez Solera 1830 comes from the oldest Solera blend of the estate and spent on average more than 50 years in American oak casks, with some lots going back to 1830. Black, inky, and massively concentrated and rich, it has an insane bouquet of crushed raisins, figs, coffee liqueur, and caramel. While powerful and just about over the top, it stays clean and balanced, and just keeps on going on the finish. It’s another wine to sip after a meal.”
98/100 Guía Repsol
“Appearance: Covered mahogany color. Clean and bright. Aroma: Powerful, complex, explosive aromas. Raisined fruit, pastries, toasts and chocolates. Palate: Unctuous, full, full, fatty. Excellent aftertaste.”
97/100 Robert Parker
”The oldest and most concentrated sweet wine from Alvear is the NV Pedro Ximénez Solera 1830, a wine that cannot change despite this new bottling from January 2017, as it's so old, concentrated and sweet (480 grams of sugar per liter) that we wouldn't feel its evolution over our lifetime. I've tasted and described this wine before and it's as good, old and powerful as I remember it. The notes I mentioned before, noble woods, espresso coffee, vanilla and coconut are still there and so is the complex, velvety and fine palate, with a luscious and never-ending finish. Unfortunately what is changing with this wine is availability and price. 318 half bottles were produced. The price provided is for a half bottle.”
97/100 Falstaff
“Deep dark chocolate brown, opaque with fine orange edges. Initially a mixture of freshly roasted coffee, honey, precious woods, a delicate hint of polish, nuts, bourbon vanilla, incredibly multifaceted and intense. On the palate, incredibly dense, complex, has an enormous sweetness, silky texture, melted nougat on the finish, lingers for a long time, an elixir.”
19/20 Jancis Robinson
“100% Pedro Ximénez. A very old solera. The top wine of the winery. Bottle number 107 of 135.
Notes of burnt tocinillo de cielo (a typical Spanish egg-yolk dessert). On the palate, it is a syrup, although it remains fresh, bitter, powerful and concentrated to the maximum. I even feel that it is heavy in the glass! Chocolate, carob, am I drinking tar? Concentrated to the highest levels I have ever tasted. I am surprised by the great acidity it has despite all the density and sweetness. Just one sip provides lots of layers. It is a wine about maximum concentration. It's deep and awe inspiring, but it stays cool. You could spread it on toast.”
4,4 stjerner Vivino (331 bedømmelser, “Blandt top 1% af alle vine i verden”, 25-07-24)
Servér den som en dessert i sig selv eller til chokolade, frugttærter, is og blåskimmeloste. For at få den fulde smagsoplevelse anbefaler Alvears kældermestre dig at nyde vinen ved moderat afkølede 10-12°C.
Dessertvinen er fremstillet på 100 % Pedro Ximénez, som Bodegas Alvear høster og dernæst lægger ud på måtter til tørring i den bagende sol. De små rosinerede druer opnår i løbet af tørringen et rekordhøjt niveau af smagskoncentration og sukker. Når de tørrede druer presses bliver de efterfølgende placeret på amerikanske egetræsfade, hvor de indgår i et klassisk modniningsystemet kaldet ”Solera”. Dette system består af et antal tønder, der står stablet ovenpå i hinanden med de ældste nederst og yngste øverst. I dette tilfælde er den ældste vin fra 1830, der altså efterfølgende blandes med senere årgange. Denne metode er med til at give den endelige dessertvin både friskhed, dybde og kompleksitet.
Om Bodegas Alvear
100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Bodegas Alvear er et af de mest prestigefyldte og internationalt anerkendte vinhuse i hele Andalusien. De er en del af en meget eksklusiv klub, der har scoret 100 Parker-point for sød dessertvin på druesorten, Pedro Ximénez. Huset er Spaniens næstældste og har en utrolig historie, der rækker helt tilbage til 1729.
Vi befinder os i Córdoba i regionen, Montilla-Moriles, godt to timer fra Malaga og solkysten. Denne region er særligt berømt for at lave guddommelige vine på den føromtalte drue, Pedro Xímenez. Helt op til 70 % af alle vinmarker i dette område er beplantet med denne druesort. Du kender den måske fra kendte Sherry-vine, der produceres et andet sted i Andalucien, Jerez, og som er det eneste område i Spanien, der må kalde deres vine for Sherry. I Montilla-Moriles og hos Bodegas Alvear laver de præcis de samme typer af vine som i Sherry-distriktet, men må ikke kalde dem for Sherry. De har dog de samme navne såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En af de grundlæggende forskelle på de to distrikter er, at man i Montilla-Moriles næsten udelukkende anvender Pedro Ximénez, mens denne drue kun er tiltænkt søde vine i Sherry-distriktet.
Ligesom i sherry-produktionen modner Bodegas Alvear et stort udvalg af deres vine i tønder, hvori der er udviklet en særlig skimmelsvamp, kaldet ”flor”. Det sker ved at egetræstønderne fyldes 4/5-del op og ved hjælp af ilt dannes, der et særligt lag skimmelsvamp oven på vinen. Floren er med til at give en helt unik og særegen aroma til vinene, der bare må opleves! Det bruges i de tørre typer ”Fino” og ”Amontillado”. I Oloroso er ”flor” ikke tilladt og man fylder her tønderne helt op og tilsætter druesprit, så vinen når en alkoholprocent på 18, hvorved ”floren” ikke kan leve.
Bodegas Alvear er helt outstanding, når det kommer til disciplinen, søde dessertvine. Disse vine kaldes blot ”Pedro Ximénez” og her bliver druerne lagt ud på måtter efter høsten, hvor de tørrer ind og opkoncentrerer deres smag og sukkerindhold. Mosten fra de rosinerede druer bliver lagt på gamle egetræsfade, hvor de indgår i det såkaldte ”Solerasystem”. Her stables egetræstønderne bogstaveligt talt efter alder med de ældste nederst og de yngste øverst. Der aftappes kun en del af tønden, hvorefter der fyldes op med den næstældste og så fremdeles.
Blandt de søde dessertvine finder du ”Solera”-udgaverne helt tilbage fra 1910 og 1927, der høster gigantiske Parker-ratings på 97 og 98. Disse vine flankeres af husets unikke årgangsvine ”Sacristia” og ”Añada” (hvorfra årgang 2011 scorede 100 points), der altså er fremstillet på druer fra en enkelt årgang. Som de eneste i verden fremstiller Bodegas Alvear Pedro Ximénez-vine på denne måde, der ellers altid fremstilles efter Solera-systemet.
Bodegas Alvear har altid lagt stor vægt på at bevare familiens identitet og i dag er huset ejet af 8. generation med hele 50 familiemedlemmer. Forståeligt nok bliver størstedelen af produktionen drukket af Spanierne selv, mens den resterende del eksporteres til mere end 25 forskellige lande.
Til trods for, at Bodegas Alvear producerer noget af verdens bedste Pedro Ximénez – både i søde og tørre udgaver – er priserne forblevet relativt lave. Dette skyldes ikke mindst, at vinene ikke kan markedsføres som ”Sherry”, hvilket giver et kæmpe hug i priserne. Det gør kun glæden endnu større at skulle byde Bodegas Alvear velkommen hos Supervin!