Alvear Oloroso Asunción 37,5 cl (halvflaske)
Alvear Oloroso Asunción 37,5 cl (halvflaske)
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"98 points.” – Verema
“Top 100 Wine 2021 “ – Wine Enthusiast
“93 points. Sweet spices, toasted caramel, dried fruit” – Guía Peñin
“A touch of sweetness. It is wonderful” – Jancis Robinson
Ikke sød. Heller ikke tør. Med Oloroso Asunción rammer Bodegas Alvear et genialt sted mellem de søde PX Sherry-typer og de mere tørre varianter.
Kvaliteten og kompleksiteten i dette glas er helt i top! Så enestående at Verema giver næsten perfekte 98 point, mens Wine Enthusiast i 2021 har vinen med på sin eksklusive TOP100-liste over årets største vinoplevelser.
I århundreder har Montilla levet en ufortjent skyggetilværelse som Sherry-vinenes “hemmelige fætter”- men det stopper nu! Med pragtvine som Asunción, fra 100 point-producenten Alvear, taler vi vin og value i helt indiskutabel verdensklasse!
Smagenote
Mørk ravfarvet… Allerede i næsen afgrundsdyb intens med storartet duft af rosiner, kakaobønner, tørrede abrikoser og mandarin, karamelliseret valnød, møbellak, kaffe, svampe, pibetobak og læder… På tungen fyldig og silkeblød med et diskret strejf af sødme. Smagen er stor, kompleks og insisterende! Et overflødighedshorn af ristede valnødder og krydderier der nærmest eksploderer i munden, inden vinen som en forvandlingskugle klinger forbløffende elegant af… med salt, citrus, luksuslæder og røget mineralitet. Ornli’ syg Oloroso! Drik nu, eller gem +30 år.
Anmeldelser af Bodegas Alvear Oloroso Asuncion
98/100 Verema
Top 100 2021 | 93/100 - Wine Enthusiast
”Editor’s Choice: #50 Top 100 2021. A burnished orange-meets-tawny color and lively aromas of caramel and apricot get this oloroso off to a fine start. A richly intense palate with bold acidity offers plenty of depth, while toasty flavors of coffee and walnuts finish with notes of chocolate and café latte. Overall, this is stylish and a cut above.”
93/100 Guía Peñin
“Nose: sweet spices, toasted caramel, dried fruit. Mouth: fine bitterness, balanced, nuances of earth, spicy. With old age.”
92/100 James Suckling
“A pure pedro ximenez, aged to an average of 25 years, this has a deep, golden color and notes of toffee and mushroom, as well as a grilled biscuit-like edge. Super focused, sapid and salty mineral finish, amid smooth, layered texture.”
92/100 Wine Spectator
“A beauty, with praline, flan and salted caramel notes lending a flattering edge. The core of bitter orange, gingerbread and green tea is decidedly firm and taut, while the finish picks up dried peach and passion fruit echoes.”
92/100 Jeb Dunnuck
”The NV Oloroso Asunción is a fortified effort made in a Solera, oxidative, off-dry style and sees 12-15 years in barrel. This medium to full-bodied, sweetly fruited effort has a layered, textured style that makes it a joy to drink as well as terrific notes of spice cabinet, caramel, and sautéed citrus fruits. Its sweetness is beautifully balanced, it has tons of charm, and it’s going to age forever in bottle.”
18,5 / 20 Jancis Robinson
“A solera of an old Oloroso…. Somewhat raisined on the nose, along with obvious notes of bitter cocoa. It is a marvel, it has depth and profound complexity from the aromas of olive leaf, toast, cocoa, tobacco and fine leather. It has a touch of sweetness. It is wonderful and has that note of ambrosia at the end of the palate.”
Nyd den som medaitationsvin eller til gris, saltet kød og røgvarer. Fremragende til ost. Servér ved 12-14°C
Oloroso Asuncion er fremstillet er på Montilla-Moriles-distriktets grønne signaturdrue, Pedro Ximenez, som Bodegas Alvear høster fra egne marker i «Sierra de Montilla». Vi taler absolutte topdruer fra 50 år gamle vinstokke i 570-650 meters højde.
Til produktionen af Oloroso anvender Alvear udelukkende den pressede druemost, som har opnået større krop og tættere tannin fra kontakten med drueskindet. Efter endt gæring på ståltank forstærkes vinen til ca. 17% alkohol for at forhindre udviklingen af gærtypen flor.
Herefter omstikkes vinen til 12-25 års modning på brugte 512 liters amerikanske egetræsfade, der fyldes med 5/6 vin. Det tomme rum øverst i hvert fad modner vinen oxidativt, hvilket frembringer komplekse rancio-aromaer med noter som læder, møbellak og valnødder. Samtidig intensiveres farven, mens alkoholen og smagsintensiteten øges ved fordampning.
Modningen sker efter Solera-systemet, hvor egetræstønderne stables lagvist efter alder med de ældste nederst og de yngste øverst. Der aftappes kun vin fra de nederste og ældste tønder, ”solera”-laget, og kun en del af tøndens indhold. Herefter fyldes der op med vin fra de næstældste tønder - og så fremdeles. Inden aftapning tilsmages med en smule PX-vin, der giver Asunción sin diskrete sødme.
Restsukkerindhold: 29 gram pr. liter (halvtør til halvsød)
Syreindhold: 5,50 gram pr. liter
Alkohol: 19 %
Om Bodegas Alvear
100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Bodegas Alvear er et af de mest prestigefyldte og internationalt anerkendte vinhuse i hele Andalusien. De er en del af en meget eksklusiv klub, der har scoret 100 Parker-point for sød dessertvin på druesorten, Pedro Ximénez. Huset er Spaniens næstældste og har en utrolig historie, der rækker helt tilbage til 1729.
Vi befinder os i Córdoba i regionen, Montilla-Moriles, godt to timer fra Malaga og solkysten. Denne region er særligt berømt for at lave guddommelige vine på den føromtalte drue, Pedro Xímenez. Helt op til 70 % af alle vinmarker i dette område er beplantet med denne druesort. Du kender den måske fra kendte Sherry-vine, der produceres et andet sted i Andalucien, Jerez, og som er det eneste område i Spanien, der må kalde deres vine for Sherry. I Montilla-Moriles og hos Bodegas Alvear laver de præcis de samme typer af vine som i Sherry-distriktet, men må ikke kalde dem for Sherry. De har dog de samme navne såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En af de grundlæggende forskelle på de to distrikter er, at man i Montilla-Moriles næsten udelukkende anvender Pedro Ximénez, mens denne drue kun er tiltænkt søde vine i Sherry-distriktet.
Ligesom i sherry-produktionen modner Bodegas Alvear et stort udvalg af deres vine i tønder, hvori der er udviklet en særlig skimmelsvamp, kaldet ”flor”. Det sker ved at egetræstønderne fyldes 4/5-del op og ved hjælp af ilt dannes, der et særligt lag skimmelsvamp oven på vinen. Floren er med til at give en helt unik og særegen aroma til vinene, der bare må opleves! Det bruges i de tørre typer ”Fino” og ”Amontillado”. I Oloroso er ”flor” ikke tilladt og man fylder her tønderne helt op og tilsætter druesprit, så vinen når en alkoholprocent på 18, hvorved ”floren” ikke kan leve.
Bodegas Alvear er helt outstanding, når det kommer til disciplinen, søde dessertvine. Disse vine kaldes blot ”Pedro Ximénez” og her bliver druerne lagt ud på måtter efter høsten, hvor de tørrer ind og opkoncentrerer deres smag og sukkerindhold. Mosten fra de rosinerede druer bliver lagt på gamle egetræsfade, hvor de indgår i det såkaldte ”Solerasystem”. Her stables egetræstønderne bogstaveligt talt efter alder med de ældste nederst og de yngste øverst. Der aftappes kun en del af tønden, hvorefter der fyldes op med den næstældste og så fremdeles.
Blandt de søde dessertvine finder du ”Solera”-udgaverne helt tilbage fra 1910 og 1927, der høster gigantiske Parker-ratings på 97 og 98. Disse vine flankeres af husets unikke årgangsvine ”Sacristia” og ”Añada” (hvorfra årgang 2011 scorede 100 points), der altså er fremstillet på druer fra en enkelt årgang. Som de eneste i verden fremstiller Bodegas Alvear Pedro Ximénez-vine på denne måde, der ellers altid fremstilles efter Solera-systemet.
Bodegas Alvear har altid lagt stor vægt på at bevare familiens identitet og i dag er huset ejet af 8. generation med hele 50 familiemedlemmer. Forståeligt nok bliver størstedelen af produktionen drukket af Spanierne selv, mens den resterende del eksporteres til mere end 25 forskellige lande.
Til trods for, at Bodegas Alvear producerer noget af verdens bedste Pedro Ximénez – både i søde og tørre udgaver – er priserne forblevet relativt lave. Dette skyldes ikke mindst, at vinene ikke kan markedsføres som ”Sherry