Xavier Gigondas 2019
Xavier Gigondas 2019
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“93 points. Old-vine fruit, creamy tannins, ample concentration” – Robert Parker
"92 points. Juicy, taut and long, with lingering dark fruit and spice character" - Vinous
Masterblenderen og 100 point-winemakeren Xavier har fremtryllet endnu en anmelderfavorit. Allerede nu en ekstremt lækker og velsmagende Gigondas, som leverer både fylde, krydderier og krop i gavmilde mængder.
Topårgangen 2019 hyldes med svimlende 93-95 point i Robert Parkers Vintage Chart. Et mærkeår i Rhônes moderne vinhistorie!
Smagenote
Dyb mørk kirsebærrød i glasset.... Masser af aromatisk kraft med muskuløs mørk frugt som blommer, kirsebær og blåbær, der spiller sammen med violer, krydderurter, lakrids og peber i den smagsintense oplevelse. De suppleres af en let kant af stenet mineralitet og hints af fadkrydderi som vanilje og tobak. Flot skulptureret vin, som byder på god modenhed og balance. Textbook Gigondas fra en af årtusindets største årgange! Drik nu eller gem 8 – 10 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Gigondas 2019
93/100 Robert Parker
“Swirls of black raspberry ice cream and dark chocolate combine in Vignon's 2019 Gigondas, a blend of 95% Grenache and 5% Mourvèdre from numerous small parcels dotted around the appellation. Matured in a large wooden vat, there's no apparent oak aromas or flavors, just the purity of old-vine fruit, creamy tannins, ample concentration and a bright, vibrant—and long—finish. With its combination of intensity and tension, it should drink well for a decade or more.”
92/100 Vinous
"Deep, brilliant ruby. Expressive aromas of ripe dark berries, cherry and candied licorice are complemented by floral and smoky mineral nuances. Tightly focused black raspberry and bitter cherry flavors show very good clarity, becoming sweeter as the wine opens up. Finishes juicy, taut and long, with lingering dark fruit and spice character. Harmonious tannins add shape and final grip."
90-92/100 Jeb Dunnuck
“Last of the 2019s, the 2019 Gigondas offers a more reserved, medium-bodied, elegant style, with pretty notes of savory red and black fruits, peppery herbs, dried flowers, and obvious minerality. Medium-bodied, elegant, finesse-driven, and lengthy on the palate, it’s a beautiful wine that will benefit from a year or so in bottle and drink nicely for a decade.”
Gigondas 2019 er lækker til bøffer, grillet rødt kød, lam, vildt og kraftige gryderetter. Server ved 14 - 17 °C.
Vinen er lavet på 95% Grenache og 5% Mourvèdre fra højtliggende parceller ved Dentelles de Montmirail inden for Gigondas AOC. De fleste af druerne er dyrket i en jordbund rig på kalksten. Efter høstningen af druerne, vinificeres druesorterne sammen, og vinen lagres derefter på egefade.
Om Xavier Vignon
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag.
Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen.
Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop.
Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på.
Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.