0Kurv

Xavier

Xavier er en af stjernewinemakerne i Rhône og kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at bistå andre producenter i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. Xavier udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte.

Xavier vin

Parker skrev i oktober 2012 i nr. 203: Xavier vignon og Philippe Cambie er højst sandsynligvis de to mest berømt ønologer i Chateauneuf du Pape såvel som området omkring Cotes du Rhone-regionen. Vignons kontor og laboratorium er placeret ved siden af Auto Route A7 i samme kompleks som Chateau Husson. Han er konsulent for velkendte domæner som Raymond Usseglio, Jerome Quiot, Beaurenard, La Nerthe, Mont Redon, Marcous, Grand Verneur and La Gardine. Jeg smager mig igennem de nye og kommende Xavier Vignons udgivelser. Xavier Vignons Chateauneuf de Papes blanding kan variere meget. Vignon fortalte mig, at det er en udvælgelse ud fra næsten 120 forskellige landområder. Vinen er dermed dannet af det bedste frugt fra gamle vinstokke plantet på de fineste områder som Chateaufeuf du Pape Cuvve Anonyme.

Xavier rødvin

Xavier Vignon har ikke tænkt sig at udgive 2007 Anonyme (hans bedste Chateaufneuf du Pape til dato) før 2013, so læserne har mulighed for at få noget af denne produktion. Jeg smagte tre årgange af denne cuvee sammen med Vignon. 
I oktober 2011 skrev Parker: Dette er en kommende, lille, højkvalitets, handlende operation, der bliver kørt af ønolog Xavier Vignon og to partnere. Som jeg nævnte sidste år, så har de nogen vigtige klienter – nemlig Raymond.